27 Ekim 2011 Perşembe

MEDYADAKİ MODERN ETİK İKİLEMLERİ NELERDİR ?

Afrika da, açlıktan ölmek üzere olan bir çocuğa yanaşan akbabayı gören foto muhabiri mesleğinin gerekleri ve insani sorumluluğu arasında kalmış ve mesleğinin gereğini seçerek akbaba’nın çocuğu öldürüşünü fotoğraflamıştır.
Olay sonucu senelerce psikolojik destek almak zorunda kalan ve sonunda intihar eden gazetecinin omuzlarındaki bu ağır sorumluluk medyadaki modern etik ikilemlerine verilebilecek belki de en güzel örnektir.
Bu bağlamda medyanın etik ikilemlere düşmekte öteki alanlara göre ne kadar da müsait olduğunun farkına varıyoruz. Günümüzde pek çok kez medyanın içine düştüğü modern etik ikilemlerine şahit oluyoruz. Gerek gazeteler, gerek radyo kanalları, gerekse de televizyon kanalları sık sık bu gibi durumlar ile karşılaşabiliyorlar. Peki bu durumu tersine çevirebilme şansımız var mı?
Şüphesiz ki bu imkansız, insanoğlunun sahip olduğu pek çok çelişkili değer ve kültür, etik ikilemlerin başlıca sebebi olmakla beraber medya çalışanları yani içeridekiler ve medya takipçileri yani izleyicilerin kendi bakış açılarına göre haklı olduklarını ve etik anlayışlarının da çoğu kez farklı olduğunu hesaba katarsak, medyadaki etik ikilemler insanlar düşündükçe var olacaktır.